• darkblurbg

Nieuwe regels overdrachtsbelasting

Gepubliceerd op: 11-03-2021

Nieuwe regels overdrachtsbelasting

Wanneer een woning van eigenaar wisselde moest er voorheen altijd overdrachtsbelasting betaald worden. Sinds 1 januari 2021 zijn er echter nieuwe regels ingevoerd. Wilt u een woning kopen en bent u tussen de 18 tot 35 jaar? Dan kunt u nu aanspraak maken op een vrijstelling. Let op, vanaf 1 april 2021 worden hier wel extra voorwaarden aan gesteld. Hieronder hebben wij de belangrijkste onderdelen voor u op een rij gezet.

 

Voorwaarden vrijstelling overdrachtsbelasting

Het is vanaf begin dit jaar dus mogelijk om als starter of jonge doorstromer een vrijstelling te ontvangen voor de overdrachtsbelasting. De volgende voorwaarden gelden als u in aanmerking wilt komen voor de vrijstelling:

  • U bent tussen de 18 en 35 jaar
  • Zelf voor een langere tijd in de woning gaat wonen
  • Voor het eerst de startersvrijstelling aanvraagt

 

Overig tarief overdrachtsbelasting

Komt u niet in aanmerking voor de startersvrijstelling? Dan is het standaard tarief voor de overdrachtsbelasting 2%. Voor andere onroerende zaken, zoals vakantiewoningen, bedrijfs- of beleggingspanden, geldt een tarief van 8%.

 

1 van de kopers is 35 jaar of ouder

De vrijstelling geldt voor iedere koper afzonderlijk. Is één van de kopers 35 jaar of ouder en de ander jonger dan 35 jaar? Dan betaalt de persoon van 35 jaar of ouder over zijn/haar deel 2% belasting. De persoon die jonger is dan 35 jaar betaalt geen belasting over zijn/haar deel.

 

Wat gebeurt er vanaf 1 april?

Vanaf 1 april 2021 wordt de grens voor de vrijstelling € 400.000. Deze vrijstelling geldt per woning en niet per persoon. Is de woning duurder dan € 400.000, dan betaalt u over het gehele bedrag 2% overdrachtsbelasting. Ook dan geldt de eis dat u de woning zelf moet bewonen. Het is dus belangrijk om hier rekening mee te houden wanneer u van plan bent een huis te kopen.

Bent u benieuwd of u ook in aanmerking komt voor de overdrachtsbelasting vrijstelling? U kunt altijd vrijblijvend een afspraak inplannen met onze hypotheekspecialist die al uw vragen kan beantwoorden.

Vrijblijvende afspraak maken